A jak tedy léčení probíhá v praxi?

V této kapitole se popisuje, jak probíhá terapie léčení závislostí ibogainem. V případě, že nemáte problém se zneužíváním jakékoli návykové látky, ale iboga vás volá, protože vás trápí deprese, chcete zažít duchovní a mystický zážitek, transformační cestu do své duše nebo chcete být jen klidnější, vyrovnanější a cítit vnitřní klid, zažít hluboký terapeutický průlom, propojit se se svou duší a srdcem a nebo prostě chcete jen detoxikovat tělo i mysl, překonat psychické bloky a zlepšit kvalitu života, vyléčit sebedestruktivní vzorce myšlení a chování a zbavit se úzkosti, napětí a strachu, čtěte dál. Terapie v tomto případě probíhá naprosto stejně, jen vám k vašemu účelu bude stačit namletá kořenová kůra ibogy. Nicméně průběh je totožný, jako kdybyste si chtěli vyléčit nějakou obtěžující závislost.

Na začátku dostanete malou testovací dávku, aby se vyzkoušela vaše reakce. V případě, že se chcete zbavit závislosti, bývá to obvykle ve chvíli, kdy začínáte zažívat abstinenční příznaky. Pokud reagujete dobře, dostanete „přívalovou dávku“. Tato velká dávka ibogainu vás zbaví abstinenčních příznaků a možná i ukončí touhu po návykových látkách nebo vyřeší jiná úskalí, která trápí vaši unavenou mysl a duši.

Než se projeví první účinky, uběhne zhruba jedna hodina a trvá další jednu nebo dvě hodiny, aby se účinek projevil v plné síle. Čtyři hodiny po požití přívalové dávky dojde zcela ke změně stavu vědomí.

Lidé obvykle uvádějí dvě věci, na které je vhodné poukázat. Za prvé tvrdí, že to je nejintenzivnější zážitek, který kdy měli. Za druhé říkají, že se jim ve vizích vybavují zážitky z minulosti. Vize běží jako film v hlavě, zatímco zrak je naprosto normální. Tím se liší od halucinace, při které jsou změněny i zrakové vjemy.

Vize jsou při terapii s ibogainem často zásadní pro překonání závislosti nebo deprese. Lidé znovu prožívají traumatické události ze své minulosti, zejména ze svého dětství. Vidí, jak tato traumata přispívají k jejich současné závislosti nebo k sebedestruktivním vzorcům myšlení a chování. Díky tomu jsou často schopni řešit bolesti pocházející z těchto traumat. Vize mohou, ale nemusí být děsivé. Lidé se často zmiňují o pocitu klidu a jakéhosi nadhledu, i když znovu prožívají některé z nejděsivějších okamžiků svého života. Nicméně někteří lidé vize nemají a jejich terapie má pro ně přesto velký přínos.

Nikdo nedokáže předpovědět, jak budou vaše zážitky vypadat. Můžete mít intenzivní vize nebo se vám budou honit hlavou spousty myšlenek. Můžete mít po celou dobu strach, můžete se cítit klidně a pokojně nebo se mohou tyto pocity střídat. Může vám být špatně na zvracení, ale také se můžete cítit po celou dobu skvěle. Peter Frank ve své knize ‚Ibogain – klíč k uzdravení‘ píše, že jeho vlastní zkušenost s ibogainem je, že strach a nepohodlí jsou zcela individuální a pokud zůstanete v klidu a uvolnění, pak není důvod se bát.

Zhruba po deseti – dvanácti hodinách od požití přívalové dávky si začnete uvědomovat, že vaše prožitky jsou méně intenzivní. Ibogain se začne pomalu z vašeho těla vyplavovat, začnete si více uvědomovat své tělo a již nemáte pocit, jakoby vaši mysl připoutali k raketě na cestě do vesmíru😊 Zhruba po dvaceti čtyřech hodinách od požití přívalové dávky můžete vstát z postele a něco sníst. Dokonce budete moci i trochu spát.

Přibližně v této době budete postupně přecházet do druhé fáze svého zážitku. Tato fáze se velmi liší od první a může být stejně náročná. Blížíte se ke svému obvyklému stavu: vaše smysly budou pracovat normálně, budete schopni používat své tělo a své myšlenky budete mít pod větší kontrolou, ale budete ve všech ohledech vyčerpaní. To platí zejména pro ty, kteří se léčí se závislostí.

Mnoho lidí tuto fázi nazývá Šedým dnem. Vaše mysl se bude cítit jako hadr na nádobí, který pořád dokola někdo ždímá. Stěží soustředíte své myšlenky a koncentraci si udržíte jen na krátkou dobu. Můžete se cítit zmateně a dezorientovaně. Po emocionální stránce budete mít pocit, že jste na horské dráze. Můžete se cítit jako citlivé novorozeně. Možná budete hodně plakat a můžete prožívat návaly strachu a smutku. A nebo také můžete cítit radost poté, co jste uvolnili potlačované negativní emoce.

Psychické problémy, které se vyplavily na povrch v první fázi, se mohou vrátit k vědomému zpracování. To může být náročné, protože vaše mysl je příliš vyčerpaná, aby je mohla normálními obrannými mechanismy potlačit, takže nemůžete podobné myšlenky zahnat. Alespoň do určité míry se budete muset s obsahem své mysli vyrovnat. Může to být bolestivé, obzvláště pokud se tomu budete bránit. Výhodou ale je, že si uvědomíte, že už nemáte chuť na návykovou látku – možná poprvé po desetiletích🥰

Moje vlastní zkušenost s ibogainem mě naučila neklást ve druhé fázi odpor. Pokud svůj stav jednoduše přijmete, může být druhá fáze ve skutečnosti docela příjemná. Vaše mysl se pomalu tak vyčerpá, že se téměř zklidní. Navíc, pokud ji nebudete brát „vážně“ a zůstanete klidní, můžete Šedý den považovat za pěknou dovolenou švitořivé mysli. Zklidnění návalů potlačených emocí může být pro někoho složitější, obzvláště silného strachu. Ale pokud dovolíte těmto emocím, aby plně skrze váš prošly, pak zažijete blažený pocit uvolnění, který je k nezaplacení.

Moje rada pro druhou fázi je s klidem obrátit svou pozornost na fyzický svět. Pusťte si nějaký hezký film, přečtěte nějakou pěknou knížku, poseďte na zahradě nebo v parku, a všimněte si, jak je příroda nádherná. Snězte kousek ovoce, budete si myslet, že jste nikdy nic tak dobrého nejedli. Běžte na krátkou procházku do lesa, prohlížejte si doma fotografie ze svého dětství – dělejte nenáročné činnosti, které vám přinášejí radost. A pokud se opravdu zklidníte, můžete si uvědomit jednotu Bytí, která prostupuje vším ve Vesmíru. Druhá fáze je v mnoha ohledech vzácný dar. Během jednoho nebo dvou dní se vaše racionální mysl a emocionální obranné mechanismy opět vrátí a vrhnou vás zpět do reálného světa.

Třetí fáze začíná hned po Šedém dni a trvá přibližně tři měsíce. Tato fáze se nazývá Dočasná svoboda a vstoupíte do ní znenadání. Skoro ve všech případech lidé usnou na konci Šedého dne s hroznými pocity, a když se druhý den probudí, cítí se lépe než kdykoliv jindy ve svém životě. Ve třetí fázi nemáte chuť na návykové látky, vaše mysl je jasná a vaše emoce stabilní. Tělo přeměnilo ibogain na noribogain, který se uloží ve vašich tukových tkáních a ve vašem mozku, kde pak působí jako antidepresivum. Pozoruhodné je, že ve vás opravdu vydrží až několik měsíců.

Budete mít také hodně fyzické energie, i když to může chvíli trvat, než se dostaví. Mnoho lidí cítí vyčerpání ještě několik týdnů po terapii, obzvláště ti, kteří berou stimulanty. Třetí fáze má také svá úskalí. Tato fáze je dočasná – není to váš „nový normální“ stav. Musíte využít radost a energii, kterou jste získali, abyste se připravili na nový život. Pokud tuto fázi vhodně využijete, budete schopni překonat chuť na drogy, která se dostaví ve čtvrté fázi. Pokud tuto fázi promarníte, můžete skončit přesně tam, kde jste začali.

Během této fáze byste měli být v kontaktu s terapeutem, u kterého jste podstoupili léčbu ibogainem. Důležité je, aby to byl někdo, koho budete opravdu respektovat. Nehledejte záměrně někoho, s kým můžete manipulovat.

Zvažte také možnost zúčastnit se skupinových terapií pro bývalé narkomany, pro lidi, kteří trpí úzkostí, depresemi, či jakékoli jiné skupinové psychoterapie. Na internetu jich lze nalézt desítky a pokud ve vaší obci taková skupina není, možná bude i na vás ji časem založit🤗Je důležité, abyste byli ve styku s lidmi, kteří procházejí stejnými problémy. Budete potřebovat jejich podporu, povzbuzení a společnost v těžkých chvílích.

Pokud chcete pomoci přátelům, kteří jsou závislí, utápějí se v těžkých depresích nebo řeší jiné psychické obtíže, řekněte jim o iboze a potom je nechte na pokoji. Je pouze a jen na nich, aby učinili svá vlastní rozhodnutí. Přemlouvat někoho a motivovat, byť vám na něm záleží, by vás v této fázi jen vyčerpalo. Ze začátku zaměřte svou energii hlavně na sebe. Sami pak poznáte, až nadejde čas, kdy budete moci pomáhat druhým. A věřte, že ten čas určitě přijde❤️

Ideální by bylo, kdybyste se začali věnovat jakémukoli sportu, který vás baví. Stačí si na sebe vzít tepláky a jít si zaběhat, nejlépe někam do přírody💚 Jóga, tai chi. Bojové sporty. Kolo. Plavání a sauna. Já osobně nejvíc miluju, když vyrazím někam na výlet. Nejraději jezdím do lesa. Kamkoli. Najděte si kreativní způsob, který vás bude uspokojovat. Třeba hudbu. Někomu bude víc vyhovovat tanec. Jinému zas malování, poezie. Začněte se věnovat duchovní stránce života. Nyní, když nejste pohlceni drogami a depresí, máte mnohem více času přemýšlet o záhadách života.

Po skončení terapie si sestavte léčebný plán. Mnozí terapeuti s vámi budou spolupracovat a mohou vám poradit. Pokud třetí fázi využijete k budování nového života a dostanete dostatek podpory, vaše šance, že zůstanete navždy čistí a zdraví, jsou veliké.

Čtvrtá fáze se jmenuje Návrat na Zemi a může nastoupit pozvolna nebo náhle. Můžete si začít uvědomovat, že se vaše staré emocionální spouštěče pomalu dostávají na povrch, anebo se přistihnete rovnou při tom, jak hystericky řvete na nejlepšího kamaráda svých dětí😊Pamatujte si, že ibogain vám dává tříměsíční prázdniny od vaší emocionální bolesti. Každému ale nakonec laskavá třetí fáze skončí.

Všechny typy závislosti s sebou nesou emocionální strádání. Užívání drog je jen způsob, jak tuto emocionální bolest otupit a utéct před ní. A důsledkem braní je, že se nám tato bolest jen a jen zhoršuje. Tudíž po návykových látkách saháme častěji a častěji.

I když se emocionální bolest během čtvrté fáze vrátí všem, touha po droze se vrátit nemusí. A i kdyby se chutě příležitostně vrátily, pokud na ně nebudete reagovat, nemusí to vést k závislosti. Některým lidem se ve čtvrté fázi touha po drogách vrátit nemusí. Jsou to spíše lidé, kteří si s drogami už hodně vytrpěli. Ti berou terapii během třetí fáze velice vážně a pracují s problémy, které k jejich závislosti vedly.

Neplánujte si být jedním z těchto lidí. Měli byste očekávat, že se během čtvrté fáze občasná slabá chuť projeví. Vyvstanou stará traumata a vaším prvním impulzem může být sáhnout po droze, lahvi nebo upadnout do těžké deprese. Pokud jste třetí fázi brali vážně, budete schopni všemu odolat. Pokud si opravdu přejete zbavit se závislosti, věřte mi, že najdete způsob, jak tuto bolest zvládat. Vaše terapie a nový život vám sami nabídnou způsob, jak zůstat čistí a zdraví. Vaše bolest se pomalu vyléčí a touha po drogách se nevrátí.

Někteří lidé se k drogám vrátí. Může to být tím, že třetí fázi nebrali dost vážně a nebo že jejich závislost byla neobvykle silná. Možná měli prostě jen slabou chvilku. Pokud se k drogám nebo starému způsobu vašeho života vrátíte, nebuďte na sebe příliš tvrdí💚Prostě se jen vraťte ke svému ozdravnému programu: obraťte se třeba na konvenční terapii. Mnoho lidí ji po ibogainu vnímá jako mnohem účinnější. Nebo můžete zvážit další léčení ibogainem. Teď už ho zvládnete sami a můžete si doma udělat svou domácí ceremonii. Já jich od té doby absolvoval již několik a pokaždé jsem se o sobě dozvěděl tolik věcí, jako skoro za celý svůj předchozí život ne😊Někteří lidé podstupují dvě nebo tři ibogainové terapie, než se úplně od drog očistí.

Nicméně spousta lidí, kteří se po ibogainové seanci k drogám vrátí, si zlepší kvalitu života, i když jsou na nich i nadále závislí. Berou drogy méně často a v menších dávkách, více si užívají života a mají větší naději, protože vědí, že je možné se osvobodit. Takže i když se k drogám vrátíte, můžete z této zkušenosti těžit.

V případě, že se k drogám, alkoholu a nebo k vašemu starému způsobu života vrátíte, nepropadejte panice. Já osobně jsem celou svou závislost nedělal nic jiného, než od drog a alkoholu odcházel a zase se k nim vracel. Prostě mi ještě měly co dát… Hlavně bolest, o které jsem si myslel, že ji potřebuji. Ale dnes už vím, že poznání, soucit a pochopení se nemusí rodit jen z bolesti. Že proto, abyste pochopili sami sebe, svůj život i druhé, už nepotřebujete trpět… Že tyto drsné lekce už k tomu prostě nejsou potřeba. Jde to totiž i bez nich. A daleko příjemněji. Třeba s Ibogou💚❤️💚

Nepovažujte proto své selhání za osobní tragédii. Nepalte mosty, neříkejte si, že jste k ničemu a že život nestojí za nic. Nestalo se nic jiného, než že jste si zase dali nebo se zase napili… Napište mi a společně vymyslíme, co dál😊

Chtěl bych z celého srdce poděkovat Peterovi Frankovi, Aleně Harnové a nakladatelství Čintámani za to, že jsem na svých stránkách mohl tak hojně (což je možná slabé slovo😉) citovat z jejich úžasné knihy ‚Ibogain – klíč k uzdravení’❤️

iboga@post.cz

Telefon/WhatsApp/Signal: 775 012 829